Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemiri

Samuel er 26 år da han kjører bilen inn i et tre og dør. Det er usikkert om det er en ulykke, og hvis det ikke er det – hvem kan klandres? En svensk-tunisisk forfatter søker å samle trådene som sier noe om Samuels liv. Venner, familie, ekskjæresten, naboer, pleiere der Samuels senile mormor bodde blir intervjuet. Historiene som kommer fram spriker tidvis i ulike retninger. Mot slutten forstår vi at alle som forteller om Samuel vinkler historien sånn at de frir seg selv fra all skyld. Også forfatteren legger til ting som ikke blir sagt – og har en grunn til å gjøre det.

Starten er forvirrende. Hele romanen består av kortere eller lengre fragmenter fra to ulike alternerende intervjuer eller historier som flettes inn i hverandre, og det tar tid før du venner deg til det. Særlig krevende er det kanskje hvis du lytter til lydbok, som jeg gjorde. Det er få hint om hvem som sier hva, og det tar lang tid før jeg blir kjent med «rollene» og lettere klarer å forstå hvem som sier hva og hvor og om hvilken tid. Ganske mye av starten måtte jeg derfor lytte til to ganger, og det var det virkelig verdt: Dette er en fantastisk bra roman!

Før du leser romanen er det til stor hjelp å vite følgende:

Boken starter med et kort utdrag fra forfatterens intervju med naboen til et hus der Samuels bestemor bodde inntil hun flyttet på hjem. Det antydes at Samuel kan holdes ansvarlig for en brann i bestemorens hus.

Flettet inn i dette intervjuet er et annet intervju forfatteren foretar i et fengsel. Her intervjuer han Samuels bestekompis og kollektiv-samboer, Vandab.

Både naboen og Vandab forteller hva de husker om Samuel, men fra ulike tidsperspektiv. Naboen forteller om siste gang han så Samuel og unnlot å vinke på grunn av brannen som kunne dratt med seg hans hus også. Vandab forteller om den første gangen han traff Samuel på en fest.

Snart introduseres flere personer og flere stemmer i det voksende flettverket. Det er fortsatt krevende å følge med, men også fascinerende og annerledes.

Jonas Hassen Khemiri er svensk og fikk Augstprisen for Allt jag inte minns. Den norske oversettelsen kom i 2016.