en smakebit fra din skrivementors

skrivetips

Alle har skrivefeil. Også proffe skribenter. Men hvorfor ikke legge bort noen av dem, og også finpusse litt på hvordan vi formulerer oss når vi skriver? Jeg ELSKER framdrift på skrivefronten! Vil du ha framdrift med meg?

Du kan få Din skrivementor rett inn i øret

I podkasten Generelt sett hører du meg prate med vert Alex Kristensen om det å skrive. Du får konkrete tips om hvordan du kan skrive bedre og redigere egen tekst. Og om jeg kan få si det selv – det er ganske gøy å høre på! Du merker at det er to personer som ønsker å lære mer, og liker det!

Har du hisset deg opp over en bilist som gjør noe feil eller irriterende i trafikken?

Antagelig.

Jeg har også det. Aldri såpass at jeg har gått ut av bilen, men jeg har absolutt bannet. Da tenker jeg fint lite på hvorfor den andre bilisten kjører som han gjør. Fra mitt ståsted handler det om hvordan hans handlinger potensielt kan ramme meg.

Når vi «rammes» av en irriterende bilist, er det fort gjort å tute eller vise fingeren uten at vi stiller spørsmål om hvorfor han oppfører seg som han gjør.

Hva om personen har et illebefinnende? Hva om han kjører hjem fra sykehuset etter å ha tatt et siste farvel med datteren sin?

Hvis du stiller spørsmål om målgruppen før du skriver en fagtekst, er det mye lettere å nå fram med budskapet ditt uten at det blir misforstått. Da vil du ta hensyn til at leserne har annen kunnskap og andre tanker enn deg, og er i en annen situasjon.

Finn 5 feil

i teksten

Kanskje ser du feil nummer tre og fire ganske kjapt, men de fleste overser den første. Gjør du?

Her er fasiten:
1) «Hei» er et utropsord. Du kan skrive utropstegn etter «Hei», men du kan ikke avslutte med et komma. Det er korrekt å skrive «Hei, Maren!», men feil å skrive «Hei Maren,»
2) Høflighetsfrasen «Deres» skrives med stor forbokstav. Henvender du deg til flere, og ikke er superformell, er det helt riktig å skrive «deres».
3) Etter punktum skal det være mellomrom.
4) Ordet «januar» er ikke et egennavn og skal derfor ikke skrives med stor forbokstav.
5) Det skal være mellomrom før tegnet ellipse (tre prikker).
 
Lærte du noe nytt? Heng deg på hvis du vil lære mer! 😃