Nei og atter nei av Nina Lykke

Er du klar for en svartsynt form for humor? Lektoren Ingrid er midt i livet og har alltid vært svært pliktoppfyllende, ikke minst overfor sine to sønner i tjueårene som ikke vil flytte ut av barndomshjemmet fordi de liker forpleiningen så godt. Sterkt preget av at moren begikk selvmord og faren drakk seg ihjel, har Ingrid alltid levd rutinepreget og gjort det som skal gjøres. I romanens åpning er hun skikkelig lei av alt sammen, og det er litt deprimerende lesning om hvor meningsløst livet kan bli – høy velstand til tross. Men romanen tar seg raskt opp. Ektemannen Jan er utro med Hanne på 34, men ønsker ikke å forlate Ingrid eller gjøre det slutt med Hanne. Hva skal Ingrid gjøre nå?

Det er fascinerende å være vitne til hvordan Ingrid og Hanne tenker, og sammenhengen mellom tankene og handlingene deres.

Høydepunktet for meg er når Ingrid gjemmer seg under sengen. Svigermoren er i huset og leter etter henne, og Ingrid tenker på hva hun skal si, hvis hun blir funnet. Hun tenker hun kan si noe sånt som at hun var så sliten, så hun la seg der, under sengen. Det sier så mye om henne. Ikke bare at hun gjemmer seg under sengen, men hvordan hun ser for seg at hun – i den situasjonen hun er i – kan tillate seg å vise svigermoren at Jan har drevet henne dit. Under sengen. For å finne hvile.

Ingrid reagerer behersket og ekstremt på samme tid. Det føltes som om hun nesten kan finne på hva som helst. 

Romanen vant Ungdommens Kritikerpris 2017.