Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg

Forfatter Sara Stridsberg er en av Sveriges fremste romanforfattere, og hun skriver også drama. Kjærlighetens Antarktis er mitt første møte med hennes forfatterskap, men det blir ikke det siste. Måten hun skriver på ryster meg; hun går så langt inn i det vesentlige, det eksistensielle, uten at det går på bekostning av lesbarhet og flyt og mitt ønske om å vite hva neste side bringer. 

Skjermbilde fra strømmetjenesten Storytel.

Det som skjer i romanen er brutalt og hjerteskjærende, men formidlet på en så poetisk måte at selv det bestialske og triste blir vakkert – forferdelig vakkert. Romanen blir fortalt i jeg-form med en avdød forteller: heroinmisbrukeren Inni som iblant betalte med kroppen sin for å få seg et skudd. Romanen åpner med at 24-årige Inni er voldtatt, drept og partert. Inni ble født mot slutten av 1950-tallet. Fra det hinsidige forteller hun som om oppveksten og det korte voksenlivet hennes fortsatt eksisterer på et vis. Moren Raksha og faren Ivan var også rusmisbrukere, og broren Eskil døde mens Inni var barn. Selv har Inni født to barn, men hun og kjæresten Shane taklet ikke ansvaret. Inni forteller også glimtvis hva som skjer de første tiårene etter sin død; hvordan hennes to barn og foreldre lever videre uten henne. Ofte vender hun tilbake til hvordan hun ble drept og partert. Alle menneskene, ja selv Innis avskårede kroppsdeler, skildres med ømhet og respekt – en kjærlighet som når helt inn i meg.

Fortelleren er altså død, hun har ingen kropp. Jeg har ikke tenkt så mye over det før nå, at det kroppslige, det at vi står på to bein, føles i en tekst. Her er det ikke to bein under fortelleren, det er noe svevende her, på en positiv måte, med glidende overganger mellom ulike tider og steder og mennesker, poetisk gjennomført og samtidig kontrollert – som leser blir jeg aldri forvirret eller usikker. Alt virker troverdig. Det er som om Inni ser sitt eget liv som en rekke hendelser som hører sammen og som hun ikke kunne gjort så mye med, som om hennes vilje nesten utelukkende er styrt av omstendighetene. 

Jeg lyttet til den svenske lydbokversjonen og kunne bytte over til e-bok når jeg ville. Det poetiske språket kommer fantastisk godt fram gjennom den dyktige innleseren, Lo Kauppi.

Kärlekens Antarktisk ble første gang utgitt på svensk i 2018. Den norske oversettelsen ble utgitt i 2019.

Her får du en liten smakebit fra boka: 

Skjermbilde fra side 6 i e-boka jeg fikk tilgang til gjennom Storytel-appen.

Ser du hva jeg mener? Teksten får meg til å tenke at jeg burde lese poesi, og at dette er den type poesi jeg trakter etter, fordi det også er en roman med en god historie. 

Sara Stridsberg – er du min nye favorittforfatter?