Kategoriarkiv: sakprosa

Hamsun: Svermer og erobrer av Ingar Sletten Kolloen (2009)

Pent sagt etterlater denne omfattende biografien et inntrykk av Knut Hamsun som en vanskelig mann med et skiftende og problematisk sinnelag. Samtidig kommer det fram hvordan dikteren på imponerende vis utnytter svakhetene i seg selv til å skrive stor litteratur som gjør inntrykk og føles sann. Biografien er en sammenfatning av Kolloens tidligere utgitte Hamsun. Svermeren (2003) og Hamsun. Erobreren (2004). Egentlig skulle jeg bare lytte litt til en liten del av den over 20 timer lange lydbokversjonen, men ble så fascinert – og ikke minst sjokkert – at jeg lyttet til hele. Kolloen sier så fint at Hamsun ble «svermeren som endret verdenslitteraturen og erobreren som ville endre verden.»

Les videre

Døden, skal vi danse? av Per Fugelli (2010)

Jeg ser dette som en viktig bok om å forholde seg til døden, så både de som skal leve kort og lenge kan få det bedre. Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, skriver om sitt eget møte med døden gjennom kreftdiagnosen, hvordan vår vestlige kultur reagerer på døden, og hvordan mennesker i enkelte andre kulturer møter døden på en helt annen måte. Han retter kritikk, også mot seg selv, men peker også på det som fungerer godt i velferdsetaten Norge. I boken refereres det hyppig til litterære og filosofiske kilder, noe jeg mener tilfører boken ekstra dybde.

Les videre

Livsfilosofi av Arne Næss (1998)

Jeg er nysgjerrig på filosofen Arne Næss (1912–2009) og ser lydbokversjonen av Livsfilosofi: Et personlig bidrag om følelser og fornuft som en fin introduksjon til hans univers. Det er glød, begeistring, engasjement og undring vi bør hige etter i livet, mener han. Da tåler vi bedre de nederlagene livet byr på. Jeg kunne ikke vært mer enig. Men du får ingen oppskrift på livet i denne boken, bare inspirasjon til å tenke mer over hvilke valg du tar. I forordet sier han at han håper boken vil bidra til at flere mennesker reflekterer over livene sine, og ikke starter denne prosessen sent i livet. Ta retningen i livet ditt opp til ny vurdering, anbefaler han, og ikke nøy deg med å gjøre det én gang. Svarene på hva som er viktig for oss her og nå bør helst endre seg i løpet av livet.

Les videre

To søstre av Åsne Seierstad (2016)

Denne sakprosaboken handler om radikaliseringsprosessen av to unge muslimske søstre fra Bærum som drar til Syria i 2013 for å støtte IS, og om faren, Sadiq, som risikerer livet i sitt forsøk på å få dem hjem igjen. I boken blir de norsksomaliske jentene kalt Ayan og Leila. De er henholdsvis 19 og 16 år gamle da de drar.

Les videre

Verden som var min av Ketil Bjørnstad (2015–)

Han skriver ikke for enhver, Ketil Bjørnstad, for han skriver jo så langt! Men han skriver for meg. Virkelig. I dette selvbiografiske verket som stadig vokser har jeg foreløpig lest om sekstitallet og syttitallet, og liker godt hvordan han innimellom det selvbiografiske blander inn tidsaktuelle hendelser rundt om i verden. Han får meg til å se tiden og til å se sammenhenger. Noen hendelser kunne han med fordel droppet eller beskrevet i mindre omfang, men alt i alt liker jeg det store bildet som skapes på denne måten. Det tar litt tid før jeg kommer inn i den første boken, og kanskje handler det om at formen trenger en viss tilvenning.

Les videre