Dropout av Annette Münch

Tre gutter har droppet ut av Mariendal videregående skole og skal nå sprenge skolen for å sette politisk søkelys på hva som gjør at utallige norske ungdommer føler seg som tapere. Det de ikke regner med er at to jenter befinner seg i skolens øvingsrom denne kvelden, for en siste finpuss og photo shoot, før de neste dag drar til New York for å opptre med musikken sin. Guttene glemmer å konfiskere jentenes mobiltelefoner, og dermed rekker den ene av jentene å oppdatere bloggen sin med en kort tekst om at hun holdes som gissel av maskerte og bevæpnede menn på skolen. De tre guttene har fire timer på seg før Beredskapstroppen fra Oslo når fram …

Madelene, Katia, Daniel og Birk leder oss gjennom boken med alternerende kapitler, mens Vemund forblir relativt taus. Alle er vidt forskjellige og har også ulike grunner til å befinne seg på skolen denne kvelden. De har også ulike problemer å hanskes med. Det er ordentlig bra gjort, synes jeg, hvordan forfatter Annette Münch klarer å få fram hvordan ungdom kan agere irrasjonelt når presset blir for stort.

Denne ungdomsromanen er verdt å lese av alle som liker bøker der de kommer rett inn i handlingen og spenningen dirrer fra første til siste side. At romanen er beregnet på ungdom tenkte jeg lite over.

 

Annette Münch mottok Brageprisen for sin forrige roman, Badboy: Steroid (2014).