Den andre kvinnen av Therese Bohman

Hovedpersonen jobber i kantinen på Norrköpings sykehus og går inn i et forhold med den eldre og gifte legen Carl Malmberg. Hvordan er det å være elskerinnen til en mann som har langt høyere status og bedre økonomi? Hvordan hovedpersonen tenker om hva som føles rettferdig og ikke, og hvilke fordommer hun har om livet til Carl og kona, er svært bra skildret. Det er som om hun tror at rike mennesker ikke har virkelige problemer, for alt kan jo kjøpes for penger …


Forfatteren Therese Bohman er svensk og romanen ble utgitt første gang i Sverige i 2014. Den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Sveriges Radios romanpris. Jeg lyttet til den svenske originalen på lydbok, men jeg er sikker på at også den norske oversettelsen fra 2017 er anbefalingsverdig. Språket er vakkert og brutalt ærlig. Her er et utdrag fra den svenske originalen:

Så föreställer jag mig det. Av ren avundsjuka över hennes lyckade liv smyger sig ibland en tanke in i mitt hovud om att hon förtjänar att bli bedragen. Man kan inte få allt, tänker jag. Hennes liv vore bättre än de flestas även om nu hennes man bedrar henne. Det vore nästan rättvist.

Sedan skäms jag.

Sedan funderar jag på varför jag skäms.

Sedan ser jag ett av hennes blonda hårstrån på hans ytterrock och det skär i mig som en kniv, hugger som en kall, spetsig istapp rakt i mitt hjärta och jag tänker att eftersom hon vill mig illa, vill jag henne illa, det är rettvist.