City on Fire/En by i brann av Garth Risk Hallberg

Dette er en fascinerende, men noe lang roman – med litt vel mange tråder og karakterer. Hovedhandlingen er lagt til New York på 1970-tallet. Søsknene Regan og William Hamilton-Sweeney står mest i fokus. Etter at moren døde og faren fikk seg ny kone og en grisk demon av en svoger på kjøpet, har William snudd ryggen til den styrtrike familien sin og forsøker å leve et kunstnerliv med samboeren Mercer.


Tittelen refererer til det massive strømbruddet i New York 13.–14. juli 1977, da det også var flere ildspåsettelser.

Boken er verdt å lese fordi den gir et svært interessant, intelligent, velskrevet og bredspektret tidsbilde både når det gjelder generasjoner, klasse, rase, seksualitet, kunst, narkotika, kriminalitet – for å nevne noe.

Romanen ble første gang utgitt på engelsk i 2015, med tittelen City on Fire. Norsk oversettelse kom i 2016.

Jeg lyttet til lydbokversjonen på engelsk og vil anbefale andre å velge papirversjonen. Til tider ble jeg rett og slett litt hvem-hva-hvor-forvirret.

Skribent: Maren Engelschiøn

Jeg er kreativ og selektivt nysgjerrig. Derfor leser jeg, og derfor skriver jeg. Min ungdomsroman En del av meg ble utgitt av Cappelen Damm 2016. Nå jobber jeg med to romaner for voksne.