Vanære av J.M. Coetzee (1999)

Den prisbelønte forfatteren J.M. Coetzee gjør en mesterlig jobb med å flette sammen temaer som det dyriske i mennesket, skyld, tilgivelse, ydmykelse og vanære – og, ikke minst, rasekonflikter i Sør-Afrika etter apartheidregimets fall.

Parallelt med at vi ser hvordan hovedpersonen David Lurie må betale gjelden for sin skjødesløse bruk av kvinner gjennom et helt liv, ser vi hvordan enkeltpersoner må betale gjelden for den lange perioden de hvite har hersket i Sør-Afrika.

David Lurie er en skilt professor som, når vi møter ham, er bosatt i Cape Town. Han innleder et forhold til en svart student, Melanie, og det er tydelig motvillig fra hennes side. Da skolestyret oppdager forholdet og han ikke vil forklare seg eller be om unnskyldning, mister han jobben og flytter ut til datteren Lucy som bor på et enkelt gårdsbruk. Da Lucy blir utsatt for en dyrisk voldtekt, klarer ikke David å få henne til å flytte i sikkerhet. I stedet blir vi vitne til at grenser flyttes: Lucy blir gravid og den svarte nabobonden gifter seg med henne og får mer makt. David, derimot – den hvite mannen – blir svekket. 

Dette er en bok du bør få med deg, minst én gang. Den er også filmatisert.

Romanen er tilgjengelig på engelsk, med tittelen Disgrace, gjennom strømmetjenesten Storytel.