Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr (2014)

I denne spennende og underholdende romanen følger vi livene til franske Marie-Laure, som er blind, og tyske Werner, som er et teknisk naturtalent. Hovedfokus er hva som skjer i livene deres mens de er barn og unge, før og under annen verdenskrig.


Faren til Marie-Laure er låsesmed på det naturhistoriske museet i Paris. Hans ømhet for datteren vises blant annet ved at han lager små miniatyrverdener: modeller av nabolaget, som Marie-Laure lærer seg å kjenne før hun vandrer ut med blindestokken sin.

Under krigen får faren oppdraget med å skjule den verdifulle og myteomspunnede edelsteinen Flammehavet. Det finnes også kopier av steinen, og han vet ikke om det er den ekte steinen eller en kopi som han har i sin varetekt.

Den slemme og endimensjonale nazioffiseren von Rummel har oppdraget med å finne edelstenen, og livet til Marie-Laure og faren står dermed i fare. De må flykte. En av von Rummels tekniske medarbeidere blir den unge Werner, som etter oppvekst på barnehjem ble sent til en eliteskole og trent til å bli en nyttig brikke for Det tredje riket.

Jeg lyttet til lydbokversjonen på engelsk, under tittelen All the Light We Cannot See. Romanen kom i norsk oversettelse i 2015. Den er på 634 sider, og alt for spennende til at jeg tror du vil mene den er for lang.