A History of Western Philosophy av Bertrand Russell (1945)

Jeg vil gjerne bli klokere uten √• kjede meg p√• veien ūüėú, s√• for √• f√• litt mer filosofihistorisk oversikt, lyttet jeg til den 38 timer lange lydbokversjonen av A History of Western Philosophy. Forfatteren, Bertrand Russell, var selv filosof og forfatter ‚Äď han mottok Nobelprisen i litteratur i 1950. Boken er blitt hyllet og kritisert. Jeg synes dette var en fin innf√łring, f√łrst og fremst fordi Russell stort sett skriver godt og levende. Unntakene er ‚Äď for meg ‚Äď n√•r han blir vel akademisk i sine analyser, eller introduserer en person ved √• si hvor feilbarlig vedkommende er som filosof og dermed oppfordrer oppmerksomheten min til √• ta friminutt.


N√• er jeg ikke blitt merkbart klokere etter √• ha lyttet til boken, men jeg har i det minste flere knagger √• henge ny kunnskap p√•! Jeg datt av lasset stadig vekk, det m√• innr√łmmes, men andre ganger ble jeg s√• interessert at jeg faktisk googlet meg fram til en pdf-versjon av boken der jeg gratis kunne lese, og ikke bare lytte til, det som interesserte meg mest, se her.  

Vil du lese det jeg mener er de beste kapitlene? Da vil jeg anbefale √• lese fra kapitttel XII og ut XIV. Her f√•r du en spennende innf√łring om Spartas p√•virkning ‚Äď en stat som i antikken var sv√¶rt dyktig p√• krigf√łring i flere √•rhundrer, fordi de ikke fokuserte p√• noe annet. Men til hvilken menneskelig pris? Og hvordan p√•virket dette Platon, og m√•ten vi skaper et samfunn p√• i dag? Jeg satt igjen med tanker om hvor skummelt er det n√•r et samfunn (eller enkeltmennesker!) bygger alle sine normer og regler opp under √łnsket om ut√łve makt over andre, framfor √• legge til rette for at flest mulig kan f√• gode og meningsfulle liv. Da jeg leste om den utopiske Staten til Platon var det interessant √• merke seg hvordan samfunnets beste til enhver tid skulle trumfe enkeltindividets beste. Staten skulle til og med ha lov til √• lyve ‚Äď for eksempel innf√łre regler om et klassedelt samfunn og hevde, uten noe som helst fundament, at religionen dikterte det ‚Ķ

Andre ¬ęsnarveier¬Ľ til √łkt filosofisk innsikt har jeg f√łrst og fremst funnet p√• YouTube. Her finner du en sv√¶rt lettfattelig og interessant serie hvis du s√łker p√• ¬ęthe school of life philosophy¬Ľ eller ¬ęcrash course philosophy¬Ľ. Etterp√• kan du avansere p√• samme kanal ved √• s√łke p√• ¬ęphilosophy¬Ľ, ¬ęphilosophy lecture¬Ľ, ¬ęmodern philosophy¬Ľ, ¬ęwestern philosophy¬Ľ, ¬ęhistory of philosophy¬Ľ og enkeltindivider som ¬ęSartre¬Ľ og ¬ęBeauvoir¬Ľ. Kjekt √• se p√• mens du spiser et eller annet m√•ltid alene, eller mens du tr√•kker bedagelig p√• et treningsapparat.

På telefonen har jeg i tillegg lagt filosofi.no på hjem-skjermen. Her finner du lettfattelige tekster på norsk.