Kategoriarkiv: 2000-tallet

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen (2015)

Dette er en velskrevet roman om paret Timmy og Jon. Timmy kan ikke fortelle hva som gikk galt med det som virket som et bunnsolid ekteskap med stor kjærlighet, grenseløs tillit og et aktivt sexliv. Jon tar fortellerrollen og søker å finne ut hva som gikk galt, og det gjør han ved å spekulere i hvordan forholdet deres kan ha vært, sett fra Timmys perspektiv.

Les videre

Exit Vest av Mohsin Hamid (2017)

Hovedpersonene Nadia og Saeed møtes da de tar et kveldskurs i merkevarebygging, og blir etterhvert et par. Nadia er den selvstendige og rebelske av dem, og har flyttet i leilighet og kjører motorsykkel, mens Saeed bor med foreldrene. Hun jobber i et forsikringsselskap og han i et reklamebyrå. Selv om Nadia ikke er troende, dekker hun seg med svart burka, så hun skal slippe oppmerksomhet fra menn. Vi befinner oss i Midtøsten et sted, men hvor blir aldri spesifisert. Her er borgerkrig, og militante setter stadig større preg på byen der de bor. Det innføres portforbud og vold og frykt og restriksjoner øker raskt. Da paret flykter, gjør de det gjennom en svart dør, og ender på magisk vis i et annet land …

Les videre

Sapiens: En kort historie om menneskeheten av Yaval Noah Harari (2011)

Dette er en interessant bok som tydelig viser hvilke menneskelige tendenser og instinkter som alltid har vært i oss. Til tider er det til å gremmes over. Etter å ha lest boken er det vanskeligere å hevde at mennesker først og fremst vil godt. Vi mennesker, viser boken, har et så høyt ego at vi tror alle andre vesener eksisterer for vår skyld, og dette har vært vår ledestjerne til alle tider. Så er det vel også det som blir vår undergang en dag.

Les videre

Hviskeren av Karin Fossum (2016)

Karin Fossum er kjent for å ligge litt i ytterkant av krimsjangeren, ved at hovedfokus ligger i hvordan en person – psykologisk sett – kan få seg til å utføre en grufull handling. I Hviskeren er Ragna Riegel forbryteren. Hun er et av disse menneskene vi så lett overser. Både av vesen og med sin stemme er hun knapt merkbar. Etter en legetabbe kan hun kun hviske fram en bekjennelse i avhørene med overbetjent Konrad Sejer. Gradvis avdekkes hva som utløste udåden, og sist hva hun gjorde. Fortellerstemmen er ikke helt pålitelig, og dette gir rom for at du som leser kan legge til egne refleksjoner og tolkninger. Det liker jeg.

Les videre